Kontakt

Lurer du på noe så bare spør :-) 

 
 
 
 


Hvor mye garn trenger jeg?


Er strikkefasthet viktig?


Hva må til for å få et vellykket resultat?

Hvor mye garn trenger jeg?

Når du skal velge oppskrift til garn du har kjøpt er det viktig at garnet har noenlunde samme løpemeter som garnet oppgitt i oppskriften har. Dette er viktig både for å få nok garn og at plagget skal bli som oppskriften antyder. Er forskjellen mellom 0-20 meter går det som regel bra.  Det aller viktigste er å strikke en prøvelapp for å skjekke strikkefastheten. det går fint å bruke en annen pinnestørrelse enn det som er oppgitt i mønsteret. Vi strikker alle forskjellig og pinnestørrelsen som er oppgitt er alltid veiledende. 

Strikkefasthet og størrelse

Det aller viktigste for å få et vellykket resultat er å skjekke at strikkefastheten din stemmer med den som er oppgitt i mønsteret.

Her er et eksempel:

I oppskriften er strikkefastheten angitt til 24 masker på 10 cm i bredden på pinne nr. 3,5. Du har valgt en størrelse som har overvidde 104 cm og skal da legge opp 250 masker.

Er strikkefastheten din riktig vil du få ca. 104 cm i overvidde.

Har du derimot 26 masker på 10 cm blir overvidden din 96 cm. Da blir plagget ditt for lite. To masker forskjell i strikkefasthet pr. 10 cm utgjør i dette eksemplet 8 cm.

Har du derimot 22 masker på 10 cm vil overvidden bli ca 114 cm og plagget blir da for stort. Det er kjedelig å legge mye arbeid og penger i et plagg som ikke vil passe deg slik du ønsker. Har du 22 masker på 10 cm går du opp et halvt nr. i pinnestørrelse til nr. 4, og har du 26 masker går du ned en halv pinnestørrelse til pinne nr. 3. Er forskjellen større kan det hende du må justere med en hel pinnestørrelse.


Riktig strikkefasthet er avgjørende for om plagget vil passe deg slik du ønsker.